Батькам про туберкульоз

БАТЬКАМ ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ

01

Що таке туберкульоз?

Туберкульоз – небезпечне заразне захворювання. Основним джерелом розповсюдження є хвора людина, яка виділяє з мокротою мікробактерії туберкульозу. Мікробактерії стійкі, добре зберігаються в навколишньому середовищі, витримують нагрівання до +85 градусів, охолодження до -20 градусів, у сухій мокроті ( 8-9 місяців ), на білизні, посуду, у річковій воді, у ґрунті (1-2 роки). Але ультрафіолетове випромінювання вбиває мікробактерії через 2-3 хвилини.

Як розпізнати туберкульоз у дітей

Захворювання, як правило, починається непомітно. Але батьків повинні звернути увагу на зміни в поведінці дитини. Якщо ваша непосидюча дитина, бешкетник став сумним, швидко зморюється, вередує, погано їсть, і якщо у нього спостерігається підвищена температура до 37 – 37,2 °С, обов’язково треба звернутися до лікарів.

Своєчасна консультація у лікаря – запорука успішного лікування туберкульозу. Надійним і нешкідливим методом розпізнавання захворювання є проба Манту. Її роблять при підозрі на захворювання туберкульозом і проводять всім без винятку дітям 1 раз на рік в дитячих дошкільних установах, школах, поліклініках.

 Як уберегтися від туберкульозу

 

ПАМЯТАЙТЕ :

  • Людина, яка веде здоровий спосіб життя, володіє достатньою стійкістю до туберкульозу, навіть якщо збудник потрапляє в організм, то у неї бі02льше можливості протистояти інфекції;
  • Заняття ранковою спортивною гімнастикою, загартування (вологе обтирання, перебування на свіжому повітрі), режим, повноцінне вітамінізоване харчування – важливі фактори, які підвищують опір дитячого організму;
  • Суворе дотримання правил особистої гігієни;
  • Сучасні щеплення протитуберкульозною вакциною.